Descoperirile unei firme de securitate: China a obținut instrumente cibernetice ale NSA și le-a utilizat pentru a ataca aliați SUA

Descoperirile unei firme de securitate: China a obținut instrumente cibernetice ale NSA și le-a utilizat pentru a ataca aliați SUA
Publicat: 12/05/2019, 08:44

Episodul este cea mai nouă dovadă că Statele Unite au pierdut controlul asupra unor elemente centrale ale arsenalului de securitate cibernetică. Ținând cont de momentul atacurilor și de indiciile din codurile informatice, cercetătorii firmei Symantec cred că serviciile chineze nu au sustras codurile, ci le-au preluat din atacurile NSA asupra sistemelor informatice chineze.

„Acțiunile chineze arată cum amplificarea conflictelor cibernetice creează un «Vest sălbatic digital» cu foarte puține reglementări și certitudini, precum și cât de dificil este pentru Statele Unite să mențină sub control dispozitivele de tip virus informatic folosite pentru a pătrunde în rețele externe și pentru atacarea infrastructurii adversarilor. Pierderile au generat o dezbatere în cadrul comunității de informații cu întrebarea dacă Statele Unite ar trebui să continue dezvoltarea celor mai avansate și secrete arme cibernetice din lume în condițiile în care nu le pot ține sub control”, comentează editorialiștii Nicole Perlroth, David E. Sanger și Scott Shane într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „Cum au obținut spionii chinezi instrumente de atacuri cibernetice ale NSA și le-au utilizat pentru atacuri”.

Grupul de hackeri chinezi care a capturat instrumentele cibernetice ale NSA este considerat de specialiștii serviciilor americane ca fiind unul dintre cele mai periculoase din China, conform unui raport clasificat obținut de cotidianul The New York Times. Grupul este responsabil de numeroase atacuri cibernetice asupra unora dintre cele mai sensibile obiective militare din Statele Unite, inclusiv de tip spațial și din domeniul tehnologiei de propulsie nucleară.

Descoperirea făcută de specialiștii firmei Symantec sugerează că aceeași hackeri chinezi urmăriți de NSA de peste zece ani au lansat acțiuni împotriva acestei Agenții.

Unele dintre instrumentele NSA obținute de chinezi au fost lansate ulterior pe Internet de un grup încă neidentificat care se autonumește „Shadow Brokers” și care este utilizat de Rusia și Coreea de Nord în atacuri informatice globale devastatoare, deși nu pare a exista o legătură între China și această entitate.

„Ne-am dat seama că nu se poate garanta că instrumentele cibernetice nu vor scăpa de sub control și că nu vor fi utilizate împotriva noastră și a aliaților”, afirmă Eric Chien, director pentru Siguranță cibernetică al firmei Symantec.

Cercetătorii Symantec nu știu exact cum au dobândit hackerii chinezi codul informatic dezvoltat de americani. Dar știu că instrumentul cibernetic sustras de serviciile chineze a fost utilizat pentru atacuri asupra unor sisteme informatice din cel puțin cinci țări sau teritorii: Belgia, Luxemburg, Vietnam, Filipine și Hong Kong. Țintele vizate au inclus organizații de cercetare științifică, instituții educaționale și rețele computerizate din cel puțin un aliat al Administrației SUA.

Un atac asupra unei mari rețele de telecomunicații probabil le-a oferit agenților chinezi acces la sute de mii sau milioane de conversații private, precizează firma Symantec. Compania de securitate cibernetică nu face referire explicită la China în raportul de cercetare. Dar este menționat grupul de hackeri „Buckeye”, pe care Departamentul Justiției din SUA și firme cibernetice îl consideră o entitate a Ministerului chinez pentru Siguranța Statului cu sediul în Guangzhou. În 2017, Departamentul american al Justiției a anunțat inculparea a trei hackeri chinezi din grupul „Buckeye”. Deși procurorii nu au afirmat că cei trei inculpați ar lucra pentru agenții guvernamentale chineze, specialiști independenți și un raport clasificat al NSA accesat de NYT arată că grupul are contract cu Ministerul chinez pentru Siguranța Statului și a comis atacuri complexe asupra unor obiective din Statele Unite.

Un raport al Pentagonului despre competiția militară exercitată de China, emis săptămâna trecută, descrie Beijingul ca fiind unul dintre cei mai abilitați și persistenți interlocutori în domeniile militar, al colectării de informații și operațiunilor cibernetice comerciale, încercând să „erodeze avantaje operaționale și tehnologice ale SUA”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Crima de la Brăila. Primele declarații făcute de soțul Marinei, medicul stomatolog ucis cu sânge...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea...
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Centrala nucleară din Ungaria va avea permisiunea să depășească limita de temperatură a apei Dunării